Vyhledávání


Kontakt


E-mail: tyze@seznam.cz

Alphonse Elric

15.12.2009 22:47

Alphonse "Al" Elric

Alphonse Elric (Arufonsu Erurikku) je jednou z hlavních postav FMA. Vyrůstal v malém městě Rizemboolu, kde žil se svou matkou Trishou a starším bratrem Edem. Jeho otec, Van Hohenheim, od rodiny odešel. Po smrti matky spolu s Edem studovali alchymii pod vedením učitelky Izumi Curtis.

Postupně dokončili teorii o lidské transmutaci a pokusili se svou matku oživit. Transmutace se ale nezdařila a Al o při ní přišel o celé tělo. Jeho duši vytáhl Ed za cenu vlastní ruky zpoza brány a připevnil ji k brnění. Al tedy žije, dokud se značka napsaná na brnění Edovou krví nepoškodí. Je umístěna hned pod krkem, zevnitř na zadní stěně brnění. Pojítkem mezi duší a brněním je železo, obsažené krvi. Tato značka také Edovi umožňuje lepší opravu Alova těla.

Jméno Alphonse Elric je v japonštině vlastně slovní hříčkou. Jeho jméno se píše katakanou aru, kvůli napodobení výslovnosti Al. V hiraganě aru znamená existovat. Japonci mají pro sloveso existovat dva výrazy - jeden pro životné (iru) a jeden pro neživotné věci (aru). Hlavní myšlenkou anime je, zda Al existuje coby člověk, když má duši připevněnou k brnění - další zdůraznění rozporu o tom, co se z něho stalo.

Al je milý chlapec, který miluje toulavá zvířata. Ke všem se chová přívětivě a je velice mírumilovný. Na rozdíl od Eda se téměř nikdy nerozčílí - v tomto ohledu spíš on přebírá úlohu staršího bratra a snaží se být ?tím rozumným?. V podstatě je Al povahově pravým opakem svého bratra.

Protože je Al mnohem větší než Ed a nosí brnění, často ho lidé oslovují Ocelový alchymisto namísto Eda, který se kvůli tomu vždycky rozčílí. Přesto má ale Ed obrovské výčitky svědomí a dává si za vinu, co se stalo. Neustále se snaží svého mladšího bratra chránit a snaží se všechno vyřešit sám. Alovo tělo nikdy nespí, nejí, ani necítí fyzickou bolest. Sám Al přiznává, že se v noci cítí osamělý a chce získat zpátky svoje tělo.

Vzhledem ke všemu, co si prožili, si jsou bratři velice blízcí. I když se někdy nepohodnou, neustále myslí jeden na druhého. To je vidět nejen ve chvílích, kdy jednomu z nich hrozí nebezpečí, ale i v jejich rozhodnutí, že získají svá těla zpátky společně.

V obou zpracováních Ala namluvila Rie Kugimiya. Oproti prvnímu zpracování dostává Al ve druhém anime a hlavně v manze daleko víc prostoru, jak v bojích, tak v samostatném jednání a rozhodování.